kedvezo-hitelek.hu blog

Megtalálta amit keres?

Arany év volt, vagy csak bronz? Tíz év tíz forradalmi befektetése

Szakértőink készen állnak arra, hogy segítsenek Önnek.

Arany év volt, vagy csak bronz? Tíz év tíz forradalmi befektetése

Szerző: | 2020.01.01. | Befektetés

Nem tudni, az év utolsó két tőzsdenapjának esése a Mikulás-rali végét jelzi-e, vagy csak a hiányzó forgalom és befektetői aktivitás eredménye. A tőzsdei visszatekintések egy részében 2019 mint aranyév szerepel, de mások fanyalognak, mondván, alacsony volt a bázis. Megint mások inkább tíz évre tekintenek vissza.

Csúcsközelben vannak a tőzsdeindexek, de azért érezhetően aggódnak a befektetők. Az arany nemrég ismét 1500 dollár fölé lendült, az ezüst pedig ma lépte át a 18-at. A VIX volatilitás-index, a “félelem-index” sem túl alacsony (15 körül). A “Mikulás-rali” mintha megbicsaklott volna, persze lehet, hogy csak az év végi gyér forgalom az oka.

Az USA-ban ma is folyik majd a kereskedés, a határidős indexek kevéssel nyitás előtt minimális mínuszban vannak. A Európa legtöbb piaca zárva volt ma, másutt rövidített kereskedés volt kettő óráig. Párizsban 0,1, Londonban 0,4 százalékos esés volt. Ezekhez hasonló mértékben süllyedtek a holland, belga, spanyol, portugál indexek is.

A dollár határozottan gyengül ma, az euró/dollár 1,1240, 0,4 százalékkal ment feljebb. A forint enyhe pluszban, 330,60 az euró.

Arany év volt, vagy csak bronz?

A tőzsdei sajtó ilyenkor vagy a jövőre vonatkozóan ad bizonytalan értékű tippeket, vagy az utóbbi egy évet szokta értékelni. Vannak, akik ünnepelnek, hogy micsoda jó tőzsdei év volt: a legtöbb index bőven két számjegyű, 20-40 százalékos emelkedést mutatott fel. Mások viszont fanyalognak, hogy ez alighanem csak a látszat.

Az indexek ugyanis a 2018 végi zuhanásuk után egy elég nagy gödörben voltak egy évvel ezelőtt. Bár már nem az alján, de valahol a szakadék oldalán kapaszkodtak felfelé. Ez adja az idei jó teljesítmény jelentős részét, az alacsony bázis. (A BUX index és a főbb külföldi mutatók idei teljesítményéről itt írtunk: Legyőzte-e a NER idén a BUX-ot? Jön-e a böjtje e csodás tőzsdei évnek?)

Megőrültek a félvezetőiparért
A befektetők tavaly a kockázatosabb szektorokat keresték az Investing.com értékelése szerint, mint a félvezetőipar, általában a technológia vagy a biotechnológia. Ezt elsősorban azzal magyarázzák, hogy a világ főbb jegybankjai a 2018 végi állapothoz képest ismét lazább monetáris politikába kezdtek.

A félvezető-gyártók tőzsdén jegyzett alapja, azaz ETF-je (az SMH) 62 százalékkal emelkedett ebben az évben. A Technology Select Sector SPDR ETF (XLK) pedig 49 százalékkal. (Az S&P 500 index vezető ETF-je, az SPY 28 százalékkal drágult.) Rosszul szerepeltek viszont az úgynevezett defenzív szektorok.

A matuzsálemkötvénytől a bitcoinig

Emellett most az utóbbi tíz évre is sokan szívesen tekintenek vissza. Tíz év tíz forradalmi újdonságát szedte össze a tőkepiacokon például a Reuters, miközben “disruptive” – a régi iparágakat, folyamatokat szétromboló, bomlasztó – évtizednek titulálta ezt az időszakot. A listán első tétel a FAANG-részvények, az internetes óriások csoportja. Ezek összesített tőzsdei értéke ma nagyobb, mint Nagy-Britannia GDP-je és megközelíti Németországét. (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google.)

Második helyre a mínuszos kötvényhozamokat tették, köztük az átmenetileg évi –0,7 százalékra is lecsúszó német tíz éves papírt. “Fizetnek, hogy hitelt vegyél fel” – írták. A harmadik is kötvénypiaci kuriózum, a száz éves papírok elterjedése. A negyedik a bitcoin, amelyről tíz éve még szinte senki sem tudott, ma viszont közismert és rengeteg vállalatot, közgazdászt, politikust foglalkoztat.

Elektromos, pala, marihuána

Ötödik helyre az indexkövető, passzívan kezelt alapok, ETF-ek hihetetlen népszerűsége került. Hatodik a globális felmelegedés befektetésekre, tőkepiacra gyakorolt, egyre komolyabb hatása. Hetedik az amerikai palaolaj– és palagáz-forradalom (illetve kőzetrepesztéses technológia). Nyolcadik az elektromos autózás terjedése (bár ennek zöme lehet, hogy a következő évtizedre marad, tehetjük hozzá).

A kilencedik helyre a mindenki számára hozzáférhető elektronikus kereskedéssel, automatizált és algoritmusos üzletkötésekkel összefüggő villámgyors összeomlások, a “flash crash” állítólag gyakoribbá váló jelenségét tették. Az utolsó helyre pedig a marihuána legalizálását, amelynek eredményeként ma már több száz marihuána-részvénnyel is lehet legálisan kereskedni.

Forrás: privatbankar.hu

Pin It on Pinterest

Share This

Megosztás

Oszd meg kérlek ezt a tartalmat barátaiddal :)